Programok

“Közösségek nyomában” – Régészeti kalandtúra

info heading

info content

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.

06/42-315-722, 126-os mellék

http://josamuzeum.hu/

találkozó a Múzeumnál

2017.05.26 csoportok indulása: 8.00, 10.00 és 14.00 órakor

6-99

Légy részese a régészeti kalandtúrának!
Izgalmas és tartalmas programra invitálunk minden lelkes érdeklődőt, akik betekintést szeretnének nyerni a régészek, régésztechnikusok mindennapi munkájába. A Nyíregyháza határában induló Nyugati elkerülő régészeti ásatás látogatására nyílik lehetőség egy kellemes, csoportos kerékpártúra keretében. A feltárás területe busszal vagy egyéni szervezésben is megközelíthető.
A lehumuszolt területen a látogatók régészeti módszereket alkalmazva vehetnek részt régészeti objektumok feltárásában a dokumentálás folyamataiban (fotózás, leletcsomagolás), a bátrabbak kipróbálhatják és egyben segíthetik a rajzoló munkáját valamint a restaurálást megelőző cserépmosást. A túra során helyszíni vezetéssel információkat szerezhetnek a kutatás eredményeiről. A program második részeként, régészek segítségével felelevenítjük a távoli múlt közösségeinek életét, az azokban lévő viszonyokat (az előzetes terepbejárás alapján a császárkor a legesélyesebb). Az ásatáson előkerült leletanyagok szakszerű értékelésével és értelmezésével próbálunk következtetni, megrajzolni az adott kor illetve a kultúra közösségeinek történetét.

A Régészeti kalandtúra első állomása a Jósa András Múzeum, ahonnan biciklivel, busszal és egyénileg is indulhatnak a résztvevők a feltárás helyszínére. A kalandtúrán való részvétel jegyhez kötött, amit a múzeum pénztárában tudnak az érdeklődők megváltani. A részvételi díj 500 Ft/fő.

A túra résztvevőinek munkaruhát, élelmet és folyadékot maguknak kell biztosítaniuk. A felmerülő szerszámigényt a múzeum biztosítja.

A csoportos biciklis túra indulási időpontjai: 8:00, 10:00 és 14:00 óra. A túra alatt kerékpárúton tekerünk az ásatás helyszínére. Csoportok, osztályok esetében előzetes bejelentkezés szükséges.

A buszos túrára kérjük, előre szíveskedjenek jelentkezni a muzeumpedagogia@josamuzeum.hu e-mail címen, vagy a +36-30-977-6975 telefonszámon. Indulási időpontok: 9:00, 11:00 és 13:00 óra.

Eső, rossz idő esetén a módosított programot a múzeumban valósítjuk meg, erről a www.josamuzeum.hu honlapunkon tájékoztatjuk az érdeklődőket!